Šalomoun na ocet

28. 7. 2012 0:05
Rubrika: Other stuff

Nedávno jsem absolvoval zajímavý rozhovor, v rámci kterého jedna moje kamarádka vyslovila, co hledá u mužů. Jiný kamarád jí také sděloval svůj pohled na věc, načež kamarádka prohlásila: "Víš, ale já moudrost u chlapa nehledám."

Možná to byl jen vtip, přesto mě ale z té věty trochu zamrazilo. Nemám rád pokrytectví a neříkám, že nerozhodují i jiné věci, ale cíleně rezignovat na jednu z nejdůležitějších věcí? Zřejmě jsou mezi námi lidé, co moudrost vůbec nehledají.

Ježíš v evangeliu říká: "Královna jihu povstane na soudu s tímto pokolením a usvědčí je, protože ona přišla z nejzazších končin země, aby slyšela moudrost Šalomounovu - a hle, zde je více než Šalomoun." Z nejzazších končin země - ne aby Šalomouna sbalila (i když kdo ví, jak to bylo), ale aby se přesvědčila. Za Ježíšem ostatně zástupy také nechodily proto, že by byl kdovíjaký fešák. Terezie z Lisieux zase na jednom místě píše o slovech, co vyšla z úst "Věčné Moudrosti". Moudrost je tedy podle všeho vážná věc.

Co tedy má kamarádka vlastně hledá? Peníze? Vzhled? Zkušenosti? Neříkám, že je to špatně. Ale přesto mám pocit, že je možné toto vše mít, a přesto být před Bohem jako ten, kdo ztroskotal. A naopak. O Terezii v době jejího umírání v mladém věku jedna z řeholních sester prohlásila, jaká je to škoda, že nestihla nic dokázat. Není to žádná věda, a myslím, že píšu naprosto banální blog.

Možná ale, že máme někde hluboko pod kůží zadřený pravý opak. 

 

Zobrazeno 886×

Komentáře

Gillette

ona je totiž moudrost pěkně vzácná, namachrovaný frajírci se vyskytujou mnohem častěji .-)

stádo-opic

Gillette, moudrá to žena:)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio