Are you doing okay?

26. 3. 2012 22:46
Rubrika: Stezka v mlází

Kdysi, v časech dávné puberty, jsme jako kluci holdovali kalifornským skejtpankáčům Offspring. Šlo tehdy o středoškolskou "rebelii", ale musím se přiznat, že dodnes tato láska zcela nevyprchala. Některé přímočaré hity zkrátka přetrvají věky. Zestárl jsem spolu s nimi, a tak jsem si uvědomil, že jsem se nezměnil jen já, ale i oni. Důkazem budiž následující píseň.

Je o dívce jménem Kristy, s níž zpěvák skupiny, tehdy ještě malý středoškolák Dexter, chodil do třídy. Kristy jako malá holčička zažila zneužívání. Žijeme bohužel v porušeném světě, a tak se se zlem nevyhnutelně setkáváme. Každý v okolí to věděl, ale nikdo nic neudělal. Duše, již zaklela zima. Děti tomu asi tehdy moc nerozuměly, ale Dexter si přece jen všimnul. A jako omluvu napsal písničku, po letech, coby dospělý muž, který čím dál míň připomíná toho naštvaného punkáče z losangeleské garáže (pokud jím někdy vlastně byl).

Možná se to někomu může zdát jako banalita nebo kýč, ale mně se Dexterovo gesto líbí. Sám jsem nedávno zažil, jak rychle člověk soudí něco, čemu nerozumí. Věci, co pokládal za zvláštní, podivné a nápadné, mají daleko hlubší příčinu. Kolik lidí kolem nás si nese svoje traumata, ztráty, zranění, nejrůznější jizvy, a nikdo o nich neví. Nikdo o nich nemluví, jsou zasunuty až na dně, kam není lehké se podívat. Ovlivňují naše chování, a ani o tom nevíme my sami, natož druzí lidé kolem nás.

Nedávno jsem nechtěně ublížil jednomu člověku, kterého mám rád, jehož příběh jsem neznal (a taky nemohl znát), a kdybych to mohl vrátit, choval bych se úplně jinak. Citlivěji, laskavěji, netrvající na svých křivdách. Už to nevrátím.

I should have spoke out. I am so sorry now.

 

Zobrazeno 999×

Komentáře

Zeddd

slyšel jsem teorii, že všichni lidi jsou v podstatě dobří, jen jejich vnitřní zranění zapříčiňuje, že jednají zle. A tak měj větší lásku k zlému, protože to má/měl těžké.

stádo-opic

Aneb Ježíš - Lékař těla i duše:)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio