Io, Don Giovanni

25. 2. 2012 0:13

V pěkném filmu Carlose Saury, který právě skončil na ČT2, Já, Don Giovanni, je k vidění následující scéna: Lorenzo da Ponte, italský básník, libretista tří Mozartových oper, a ve filmu alter ego Dona Juana, o němž slavná opera vypráví, se po mnoha milostných avantýrách setká s Andreou, ženou, do které se kdysi v mládí zamiloval (připomínala mu Dantovu Beatrice) a po které zatouží i nyní, během setkání ve Vídni. Na rozdíl od mnoha jiných úlovků mladého bouřliváka, živeného myšlenkovým odkazem svého přítele Giacoma Casanovy, jde však o skutečný cit. Když se mu konečně podaří Andreu přesvědčit a vše nasvědčuje tomu, že se náš hrdina usadí, provalí se na něj (zásahem zhrzené milenky) jeho temná minulost, a pohádky je konec. Lidé špatnou pověst neodpouštějí.

Lorenzo je opět vržen do deziluze a starých démonů, bez naděje, že se někdy polepší. Jeho opravdovou, upřímnou touhu, nikdo neocenil. To nejčistší v něm mu upřeli ostatní lidé, řadící všechny do úhledných škatulí, opatřených přiléhavými nálepkami. Naštěstí to s Lorenzem nakonec dobře dopadlo. Musím se přiznat, že jsem nedávno zažil něco podobného. Udělal jsem blbost, ale uvědomil jsem si to až příliš pozdě - celá věc vyšla najevo a měla velice nepříjemné následky. Nešlo samozřejmě o věc života a smrti, avšak přesto přiznávám, že bolest, kdy nám ostatní kradou naše pocity, naše emoce, upírají dobré úmysly, a naopak nám podsouvají jen ty nejhorší, je veliká a vyrovnat se s ní je duchovní boj, který také nemusí skončit vždy šťastně. Tim Guénard, francouzský boxer, vzešlý z rozvrácené rodiny a prostředí pasťáků, mafie a pařížské ulice, tento mechanismus líčí v knize svého obrácení V ringu s Bohem. Čím více se snažil neoprávněné a křivdící nálepky zbavit, tím tvrdší reakce okolí často přicházela, což ho ještě víc uvrhávalo do zvrhlé spirály nenávisti a touhy po pomstě. Tedy, vlastně touhy po spravedlnosti.

Všichni jsme hříšníci, a tak soudíme velmi často. Drbeme, pomlouváme, vytváříme seznamy příjemných a nepříjemných osob. Varujeme, na koho si dát pozor a s kým si radši nic nezačínat. Naše škraloupy se tak s námi mohou táhnout až do smrti. Sám to tak často dělám - musel jsem se teprve spálit sám, aby mi to doopravdy došlo? Jistě netřeba připomínat, že Boží pohled je úplně jiný. Celník v chrámě, který se kál, byl v tu chvíli ospravedlněný, ať už měl za sebou cokoli. Bůh v tu chvíli všechno smazal, ale lidé celníkovi jistě neopomněli omlátit všechno o hlavu. František Saleský: "Je-li Boží dobrota tak velká, že stačí jediný okamžik, aby si člověk vyžádal a vyprosil jeho milost, jakou jistotu můžeme mít, že ten člověk, který byl včera hříšníkem, jím je i dnes?" A kde vůbec bereme právo nazvat druhého "hříšníkem"?

 A na závěr, do třetice kniha: Často mi zvoní v uších věta Guy Gilberta, faráře "lotrů", z Evangelia podle svatého lotra, kde svým novým svěřencům na své farmě (často notorickým potížistům a výtržníkům), říká: "Je mi srdečně jedno, co máš za sebou. I kdybys byl černý jako havran, pro mě jsi bílý jako holub."

 

Zobrazeno 891×

Komentáře

Gillette

jé, a já kolem toho filmu včera prošla, když se na něj rodiče dívali - a jen jsem si šla pohladit psa a ohřát se u kamen .-)

ne že by to nebylo pravdivý, ale na druhou stranu, někdy, když ostatní někoho posuzujou podle špatný minulosti (nebo čehokoli jinýho špatnýho), vycházej často ze svý špatný zkušenosti a mají prostě strach, aby někomu zase nenaletěli .-)
takže někdy i ti soudící lidi (což je někdy každej) jsou dobrej objekt pro soucit .-))

stádo-opic

Na věc se samozřejmě jde dívat z více pohledů, rozhodl jsem se vypíchnout jen jeden. To, že lidi vycházej ze svých špatných zkušeností, je přirozený, ale nejsem si jistej, že je to tak vždycky správně. Jak praví přísloví, strach je špatný rádce:)
Je to každýho věc, ale je otázka, jestli se tím člověk někdy neochudí o důležitá setkání. Osobně mám pocit, že Ježíš má pro soud pramalý pochopení a skoro vždycky se staví na stranu těch druhejch.

mira

To nejlepší nakonec:-) = poslední věta fakt stojí za to!!! a jak je pravdivá...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio